Lör 28/2 2009 - Slumdog scumbag

Idag har jag jobbat som en liten gris, gjort prognoser, lägesbeskrivningar, skrivit offerter o gud vet vad.
Ute på gatorna har lugnet återvänt, alla spår av sophögarna är som bortblåsta,  Lilla m o jag va ute o kollade när en sopbil "åt upp" en bautastor tresitssoffa. Det tyckte både hon och jag va imponerande :-)
Nu ska jag strax gå o köpa biobiljetter. Vi ska se "Slumdog Millionaire" Ingenting jag skulle ha sett om det bara va trailern som bevekelsegrund, men har den vunnit 8 Oscars, så måste det väl finnas en bra anledning. Vi får väl se. Efter bion blir det Pommis.

Papegoja på begäran;


27/2 2009 - ungersk recycling -"lomtalanítás

Källsortering, eller recycling, är inget som ungrarna ägnar mycket intresse åt. Iallafall inte det där med att lämna flaskor, plast o papper i speciella containers, som i och försig finns på sina ställen...
Här har man istället två dagar om året, där man ställer ut ALLT man vill bli av med på trottoaren. Lite som att ställa ut grovsopor i sverige. Men här vräks som sagt ALLT ut. Från utrangerade diskmaskiner o möbler till ren o skär "lump" . Allt man inte vill ha eller behöver slängs i en stor hög utanför dörren. Ser ut som ett påskbål utanför husen. Sen är det full rush hela dagen. Små lastbilar, släpkärror, o allehanda tänkbara transportmedel forslar raskt bort det mesta. Det är alltifrån lokala skrothandlare till privatpersoner som fyndar gratis på detta sätt. Allt av värde tas vara på. Det är som på värsta rean, alla drar o sliter i "fynden" Inatt kommer drösvis med sopbilar o kör bort dom sorgliga resterna. Så imorgon bitti syns inte ett spår av det hela.
Turisterna går runt o tittar med öpnna munnar, fattar inte vad som är på gång. Det ser ju inte så rent o trevligt ut precis. Men mycket praktiskt.

 
household trash remove-day in Budapest - lomtalanítás Budapesten by kfekete.

Tors 26/2 2009 - länge sen sist...

Har jag verkligen inte skrivit nåt sen i söndags?? Ja det verkar ju faktiskt så när jag tittar efter...
Dagarna har liksom bara försvunnit, vet inte vart tiden tagit vägen. Snön har iallafall börjat smälta, och snart har vi både 12 o 17 grader, har meterologerna lovat. Inte en dag försent säger jag.
Idag har jag på mig min motivationströja. Passar riktigt bra i storlek :-) Har på drygt sex veckor minskat lika många kilo (trots utsvävningarna i Ischgl...) Följer alltså plan till punkt o pricka. Tills sista mars ska jag ha minskat ytterligare 4 kilo. No problem. Fast hur blir det sen? Vill nog inte bli lättare än så. Får försöka träna lite mindre o äta lite mer då.
Ikväll blir det Trattis med bägge emmen.

Idag hade dom "Fársan" på dagis (fasching/karneval) o så här såg lilla m ut...


Sön 22/2 2009 - just another Sunday...

I alla ungerska affärer, restauranger osv skall det enligt lag finnas en "bok" som är väl åtkommligt för alla som vill läsa i den eller göra en notering i densamma. Här gör nöjda, såväl som mindre nöjda kunder sina kommentarer.  Alltså kan man läsa sig till om företagaren anstränger sig att vara seriös eller inte. Kan vara ganska nyttig och intressant läsning. Har jag hört. Den är alltså på ungerska, och rafsig ungersk handstil är inte alltid lätt att förstå. Eller rättare sagt aldrig lätt att förstå, eller ännu rättare; obegriplig. Iallafall med mina knaggliga kunskaper. Men jag har som sagt HÖRT att det ska vara en intressant läsning. Lite som att läsa kommentarerna på Ebay. Man gör ju inte business där med nån som har taskig rating...
Ett litet tips till EU parlamentarikerna, dom tycker ju om att peta i detaljer, så dom kunde ju införa den Europa-wide. 
Annars? Pannkakor och DH i vanlig ordning. Kollade lite på ett avsnitt av "Der Bulle von Tölz" nu precis, men det är inte så lätt att koncentrera sig, när lilla m's Duplo djur hela tiden ska utfodras :-))

Så här ser takterassen ut för tillfället. Känns som om det är en bit till grillsäsongen, även om det inte borde vara det...




Lör 21/2 2009 - Indianer

Igår hann jag inte med nåt inlägg, så det får bli nu lör fm istället. Har just avslutat en maratondusch. Tar sin lilla tid att få färgen på rätt ställe, för att inte tala om tiden för att få BORT den. Trodde i min enfald att vattenfärger bara liksom skulle rinna av av sig själv. Men icke. Det får till en del skrubbande kan jag tala om. Men nu är vi skinande rena igen.
Pratade just med fyran. Dom satt på färjan mellan Rödby o Puttgarden. På väg hem till Skälderviken från Österrike.
I eftermiddag ska lilla m på kalas hon en av sina dagiskompisar. Jag o stora M tänker ta tillfället i akt att shoppa loss lite :-)

Tors 19/2 2009 - fölsedag - igen

Jag o sexan är födda i samma stjärntecken. Eftersom hon är född femte Februari, börjkar det bli lite bråttom för mig, för att jag inte ska bli fisk. Alltså drog jag till med idag. Roten ur mina år på jorden är 7,21103. Hur är det med skolmatten??? :-)
Lång dag i Italien igår. Hemma sent, men mission completed, o det är ju huvudsaken.
Varje torsdag går vi ut o äter med lilla m. Stora M med för den delen. Men idag passade det ju extra bra att vi alla var med just idag. Fyrverkeri i efterätten o så menar jag...
Fortfarande snö o kallt. Snart får man väl flytta till Dubai eller nåt annat dubiöst land.

Tack alla, för telefonsamtal, SMS, mail, Facebok meddelande o annat. För att inte tala om all skönsång :-)))


Tis 17/2 2009 - Danish Design

Jag har hunnit med massvis idag. Gjort rent hus på skrivbordet. Är n ä s t a n i fas med allt som ska göras work wise. Har brännt 1200 Kcal, inte på skrivbordet utan på gymmet... Slappat i jacuzzin, fått en proffsig rygg o nackmassage.  Sköööönt :-))
Imorgon bär det av till Italy. Flyger tiiidigt, o kommer hem sent.
Snöar!!!! gör det här. Första o förhoppningsvis sista gången för denna säsongen... Ligger nog sådär mella 5 o 10 centimeter :-(
Ingen barnvakt ikväll, så det blir till att beställa sushi.


Sön 15/2 2009 - pannkakspäev

I morse när lilla m slog upp dom blå sa hon yrvaket; idag är det pannkakspäev". Päev är "dag" på estländska. Det är mig veterligt den första gången hon har blandad ihop två språk av misstag. Annars växlar hon blixtsnabbt från det ena till det andra o tredje språket utan att slira på tungan. Men det va ju tidigt, o söndag, o innehållet va ju rätt iallafall :-)) 

Annars? Jo jag hittade ett par skidor på Ebay, som jag kammade hem idag. Atomic GS12 - 2009, splinkans nya. Mindre än halva "normalpriset". Nu får det nästan bli en skidvecka i Österrike igen, innan säsongen tar slut... Eller iallafall en helg. Vi får se  :-)

Dagens övningar;


Lör 14/2 2009 - kallare än kallt....

Just idag för två år sen hade vi sol o 21 plusgrader här. Nu är det mulet o runt nollan. Nån bättring är inte i sikte.
Vart tog växthuseffekten vägen. Jag gör ju mitt bästa. Bilen släpper ut mer än 200 vad det nu är för enheter man mäter föroreningar med. Funderar på att låta den stå på tomgång när jag inte använder den. Fast då blir den nog stulen. O hur förklarar man det för försäkringsbolaget??

Fyran o Femman åkte till Österrike idag. En veckas skidåkning. IGEN. Vaju bara två veckor sen dom va där senast. Riktiga lyxlirare dom där två. :-))

Igår tog vi TAXI hem från Pommis. När hände det senast??? Det blåste så kallt att taxi kändes som ett bra alternativ. Vi som gillar att gå hem genom stan annars...
Idag blir det Trattis, Ligger bara runt kröken, så man inte hinner frysa häcken av sig på vägen...

Rögle verkar bli riktigt akterseglade i Elitserien. Får väl hoppas på MIF nästa år istället. Det behövs lite skåningar i högsta divisionen. På tal om hockey; träffade häromdagen av en slump en svensk som spelar i Ungersk/Rumänska ligan. Det är visst en hel drös nordbor som spelar här. Besynnerligt...

Tvillingar?

.

Fre 13/2 2008 - tur, tur, tur...

hemskt vad dagarna springer iväg. Redan Fredag. Trettonde o allt.
Sen sist har jag hunnit med en tur till Slovenien, massa skrivbordsjobb o lite träning.
Ser ut som om det blir en tur till Italien nästa vecka. Lite hastigt påkommet, men det är ju det som sätter lite färg på tillvaron. Det oväntade o oplanerade.
Här är det KALLT. Blåser o är lite snö i luften  Inte precis vad man förväntar sig.
Nu ska vi strax till Pommis. Dit går vi annars på lördagar, men när vi försökte boka för en vecka sen var det redan fullt. Är visst alla hjärtans dag imorgom... Så vi byter dagar på Trattis o Pommis. Appropopå att vara spontan... :-)


Tis 10/2 2009 - ändrade planer

Stora M harv dragit på sig en bra förkylning, o haltar runt med näsdropp o halsont. Alltså fick vi ställa in barnvakten nu ikväll. Fick bli hemlevererad sushi istället för det planerade mexikanska. Suck... :-( Fast sushi är ju rätt gott det oxo, så det får bli lite :-))))
Imorgon blir det en tur till Slovenien, Hemma igen sent tors em. Sen blir det till att kocka. Ska ha gäster på kvällen. Funderar på att grilla tjocka, maffiga oxfilé skivor, o göra en krämig potatisgratin. Sallad o annat krafs blir det inte, inte heller grönsaker eller garneringar. Bara kött o potäter!! O vin såklart. Så mycket dom tål.
Blev 1050 Kcal bortsvettade idag förresten.


Redo för afterski

..

Mån 9/2 2009 - Måndag...

igår var det 14 grader ute, fåglarna kvittrade av bara den. I morse va dom alldeles tysta. 1 plusgrad o snöflingor i luften. Var har hänt med den globala uppvärmningen?
Stora M som har koll på det mesta, konstaterade att just idag för 7 år sen va hon ute o åkte rollerblades i strålande sol, med 21 grader i skuggan. Känns om det är några veckor till i år innan vi är där.
1500 Kcal bortsvettade på gymmet idag. Nytt rekord. Betyder att jag gjort mig förtjänt av tonfisk tartar o wokad kyckling på GOA ikväll. Plus lite vin förståss.


Sön 8/2 2009 - keine hektik

va o tankade bilen i morse. När jag skulle betala, la kassans online förbindning av. Tjejen i kassan kunde alltså inte dra mitt kort. Hon knappade o hade sig i ca tio minuter, sen ringde hon chefen i ytterligare ca 10 minuter, sen knappades det febrilt i ytterligare 10 minuter. Stod där först i kön i över trettio minuter. Om hon hetsade upp sig? Njet! 
Om nån annan i den ständigt växande kön bakom mig hetsade upp sig? Nope.
Jag har skrivit om det förut, men det är så att här hetsar man inte upp sig i onödan. Om det inte gäller politik förstås. Alla bara står där med änglars tålamod. Jag slutar aldrig att förvåna mig. Tom jag lyckades att see lagom cool ut... :-)) Hade ju faktiskt ingen brådska...
Sen pannkakor o husfruar. Där är dom lite mer desperata än vad vännerna ungrarna är.

Slår idag ett slag för min lillasysters blogg, där man kan läsa om livet i en idyllisk alpby. Ingen hektik där heller tycks det... :-) ; http://tuut.blogg.se/

O nu till några helt andra systrar, nämnligen fyran o femman som delar broderligt :-)

Lör 7/2 2009 - lugnet före stormen

Kl 15.00
Idag blir det födelsedagskalas, alltså det med lite gäster. I morse iväg till Ikea för att köpa lite ätbara räkor, sen Tesco. Släpade hem tonvis med mat o dricka.
Har just avslutat städning och fönsterputs. Duschad o klar. Nu ska jag ta itu med Paellan. Full med godsaker som kycklingben, lax, musslingar, squids, osv. osv En av mina många specialiteter :-))
Kl 23.15
Aftonen avslutad.
Normalt har man inget att jämföra med, men efter haft Judits två döttrar här några timmar, måste man nog säga att vi har haft rätt mycke tur med lilla m. Eller tur o tur. Föräldrarna måste väl spela roll, eller... .-))

Så här såg Paella ut...




Fre 6/2 2009 - Supi

Har varit en hektisk fredag, massa jobb, fast det är väl bra, eller? 1050 Kcal på  gymmet, hårklippning, osv,osv...
Avslutade iallafall dagen på Pommis. Med smarrig pasta som starter, blodig biff ohne alles osso pannakotta med choki sås. Allt nersköjlt med en pava Italiensk Realda anno 2003.

Så här kunde det se ut i Ischgl för en vecka sen. Alla nio på samma bild. Fantastico... :-)



Tors 5/2 2008 - Fölsedag

Idag fyller lilla m fyra. Hon fick en cykel. En ROSA med princessor på, med tillhörande hjälm o diverse accessoarer. Glad som en speleman blev hon. Har tränat nu på eftermiddagen för det stora eldprovet; hon ska cykla till Trattis, hon o stödhjulen... :-) Cykeln ska låsas fast i en stolpe, o hjälmen ska hon hänga på stolen. Hon har redan planerat allt i minsta detalj.
Gick på gymmet i eftermiddags. Det va drygt två veckor sen sist. Men allt gick lekande lätt. Brännde 1200 kcal, så ikväll blir det biff med vin :-))
Fick vårt efterlängtade P-tillstånd idag. Betyder att vi parkerar gratis i hela femte distriktet (down town). Rätt skönt. Har i snitt fått två p boter om dan i två år. Dom är rätt nitiska dom där p-vakterna. Dom jobbar nog på ackord. Ända problemet för dom är jag kör svenskregat, så dom har inte en susning vem som äger bilen, o kan följdaktligen inte skicka påminnelser (för jag har ju såklart aldrig betalt en ända en) Va lite svettig när vi ansökte om tillståndet. Det är samma komunala myndighet som sätter böteslappar och delar ut tillstånden. Men det där med att samköra dataregister är inte speciellt vanligt förekommande på dessa breddgrader. Så damen som skrev ut tillståndet hade inte en susning att jag va skyldig dom multum med pengar. Gissa om det hade funkat i Sverige... :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Juhu som Linda säger :-)


Ons 4/2 2009 - Back in business

tillbaks i Budapest efter rätt precis två veckor på resande fot.
Vi va ju i Österrike o åkte skidor med hela stora familjen. Hade en underbar vecka, med lite moln o mycke sol o snö.
När jag bokade hotellet tidigt i höstas, kollade jag såklart att dom hade WiFi. Kan ju inte vara avsågad från yttervärlden tänkte jag. Men väl där, utrustad med min Laptop, beslutade jag att inte logga in. Kändes rätt overkligt att inte läsa mailen, blogga, läsa DI osv. Men det va himla skönt. Hade ju chansen, men valde bort. Lite som när socialstyrelsen på sin tid brukade propagera för en vit vecka då o då.
Vit vecka hade vi ju som sagt. Massa vit snö o vitt vin. Men även en vit internet vecka skadar nog inte.
Vikten? bara 0,2 kg upp på dessa två veckor. Trots Wienerschnitlar med pommes frites o allehanda onyttigheter.
Bra med sportvecka :-)

Såhär såg lilla m ut efter en tur i rodelbacken. 7km lång o med 1000 meters fallhöjd.


RSS 2.0