Söndag 31 maj 2009 - back to base

Lämnade ett Rom med härliga 28 grader för ett regnigt Budapest med bara 11 grader... Ser på väderkartan att det är det dubbla i Skandinavien. Hoppas att väderordningen snart återställs till det normala.
I Rom var det verkligen full rulle; dan innan vi kom dit så var det UEFA cupfinal. Dom engelsmän som missade planet hem fortsatte festandet hela helgen. Ett fasligt skrålande o sjungande. Hesare o hesare blev dom dag efter dag.
Igår var det G8 möte med tillhörande polisanhopning och demonstranter. Den italienska polisen är inte att leka med, så det blev inga riktiga upplopp á la Budapest. Även om polisen här inte är att leka med heller...
Idag gick en etapp av Giro di Italia igenom Rom. Avspärrningar överallt. När vi skulle ta taxi till tågstationen, för färd till flygplatsen, stånkade o stönade taxichaffisen, körde fram till alla avspärrningarna och påstod bestämt att det inte gick att ta sig till stationen, men att han kunde köra till flyget för en femtilapp. Efteråt när vi kollade var loppet gick, och var stationen låg, så visade det sig att han ljög så det small! Men han fick ju en bra körning, utan taxameter o kvitto. Sen påstod han med bestämdhet att Alitalias Schengenflyg  gick från terminal 2. Lögn så det small det oxo. Fick fotvandra till ettan. Jävla gubbtjyv :-((
En reflektion man kan göra när man är i olika städer runt vårt klot, är att svenskarna lämnar sina visitkort mest överallt. Hur kan man då se att det varit en svensk i faggorna? Jo genom att det ligger begagnat påssnus på gator o torg, o att det sitter lössnus i taket på allmäna toaletter.  Ju mer snusrester, ju mer svenska turister. Med detta som utgångspunkt kan man konstatera att Rom bara är halvpoppis. Eller att dom har effektiv gatusopning. Men det har dom INTE.






Friday May 29 2009 - Roma

Nu i Rom. Vi har varit här rätt många gånger nu. En av favoriterna!!!
Kom igår eftermiddag. Lite promenad, Campari-Orange med muchas gröna färska oliver. Sen penne med fårmage, grillad baby chicken o panna cotta. Brunello del Montalcino till det hela.
Idag; Frukost i hotell court yarden, sen  mega shoppingrunda. Lunch med grillad sea bass o nåt odefinierbart vitt husvin. Torrt o gott emellertid. Kväll; Spaghetti alla Vongole som starter, sen Filetto Griglia. Röd som räven, precis som den ska vara. Chianti Classico Riserva 2004. Som avslutning choclate-cake med grädde. Lite torrt faktiskt, inte grädden, men chokladmojängen... Det hela avslutades med en dubbel espresso. På väg hem blev det gelato; choklad med nötter o vit choklad utan nötter. Inga matrestriktioner när man är på semester!!!  

Såhär slut blir man efter en maraton shoppingrunda...






Torsdag 28/5 2009 - mellanlandning

Kom tillbaks från Båstad igår. Inga problem med att få ett säte. Tack Kajsa :-)
Men att få ut bilen från den nya långtidsparkeringen på flygplatsen i Budapest... Tog lika lång tid som att flyga från Köpenhamn och hit :-(
Den gamla långtidsparkeringen, är omgjord till korttids, och alltså svindyr. Parkerade alltså i måndags på den nya fina skinande o blänkande långtidsparkeringen. Som det hörs på namnet ligger den låååångt borta.
Tänkte i vanlig ordning betala avgiften i den normart sett bemannade luckan inne på terminalen. Klockan var dock över 23.00. Alltså stängt. Travade då iväg till den lååååångt bort liggande långtidsparkeringen. Gick fram till P-automaten med Eurocardet i högsta hugg. Överaskning nummer ett; automaten tar bara kontanter! Överaskning två; högsta sedelvalör 10 000 HUF. Och där stod jag med min 20 000 peng. Alltså vilt svärande gick jag tillbaks till terminalen, plockade ut en summa som skulle ge mig en 10 000 peng, som är maxvalör enligt den fina bilden på vilka sedlar som är gångbara Tillbaks till låååångtidsparkeringen. I med P-lappen, Kostade 6250 HUF. Helt ok. Stoppade i min nyligen förvärvade peng. Som spottades ut igen, och igen, och igen... efter lite mer svärande o sparkande på automaten läste jag det finstilta; "betala endast med jämna pengar". Eller nästan jämna. Såg i en lång tabell, vilka summor som var tillåtna vid olika belopp. Vid ett pris på 6250, kan man stoppad i max 8000 HUF. Vem i h-e står sent på kvällen med plånkan full av sedlar i samtliga valörer??? Inte jag. Bara stora HUF pengar, lite Euro, o en litel ynklig Rubel-sedel. Nu började mitt svärande osa svavel, pulsen upp, ansiktet högrött. Vad göra nu?? Ingen bemanning vid utfartsbommen. Gick då tillbaka till korttidsparkeringen, som är bemannad. Ställde mig till fots i den långa kön av bilar som väntade vid utfartskassan. För det är ju så att alla ungrare verkar ha ett litet företag, och vill ha "skrivet kvitto" Här räcker det inte med en liten kasabong i bokföringen. Nädå; kassakillen ska knappa in företasgsnamn, fullständig adress, och skattenummer i datorn, så att detta framgår på kvittot. Tar sin modiga tid med pekfingervalsen, skottsäkert glas i luckan o med en raspig kommunikationsanläggning. Till sist var det iallafall min tur, och se... man kunde betala hos honom även för långtidsparkeringen. Med kort.
Det positiva i saken är väl att jag fick min dagliga motion på köpet
Vilket äventyr. Eftter 11 år i landet blir man fortfarande ständigt överaskad. Till saken hör att alla automaterna är sprillans nya, o allt i toppskick, men flygplatsförvaltningen hade väl glömt kryssa i rutan för kortbetalning i kravspecen för dom nya automaterna. Ska man köpa en bussbiljett för 280 HUF (ca 10 SEK) så går det alldeles utmärkt att betala med kort. Denna automat står precis intill,Men det är stadstrafikens automat, inte flygplatsens.
Nåväl, hemma igen alltså. Lagom för en långhelg. Flyger till Rom vid lunchtid. Tillbaka på Söndag, i lagom tid för att fira helgdag på Måndag här i Ungern. Livet är inte så dumt trots allt. Under strecket så att säga :-)))



I tisdagskväll var vi (jag Kajsa, Hilda, Victor och hans Anna) o käkade på "Grodlår och Timjan" i Båstad" Gott o trevligt i mysig mijö kan man väl sammanfatta det hela.
Alla beställde olika rätter, varpå servitrisen (tillika ägarinnan och kockens fru) suckade o mumlade "att nu blir väl kocken glad", med den tydliga innebörden att hon tyckte att vi väl kunde enas om EN rätt. Klart övertramp, som gav lite minuspoäng. Men annars som sagt allt prima :-))

Anna, jag o Hilda :-)


Fredag 22/5 2009 - Långhelg

Här är det vanlig arbetsdag. Igår oxo för den delen. Men jag gjorde inte så många arbetsknop ändå. Man får ju passa på att vara svensk när det är helgdag där uppe, o vice versa när det är helg här. Som nästa måndag tex. :-)
Däremot har jag varit flitig med både muskelträning, spinning o jogging...
Nästan för varmt att jogga 17km i brännande sol o 34 grader, men det går åt mer kalorier ju varmare det är, det kan jag se på min utförliga statistik :-))

På måndag ska jag till Sverige. Tillbaks på onsdag kväll (hoppas jag). Har ju stand-by biljett, billigt o osäkert. Bringar lite extra spänning i vardagen. Speciellt som vi ska på långhelg till Rom torsdag fm. Vore ju synd att missa planet dit. Isåfall får stora M göra italienska huvudstaden osäker på egen hand...

Igår va vi på Trattis alla tre, jag o lilla m hade nästan partnerlook, fast den ena va randig o den andra rutig...
Rosévinet är en lokal variant. Helt perfekt, Fisken är nog importerad. Bör inte finnas lokal Havsaborre, eller?? :-)


Här knatar vi hem i den ljumma aftonen...

Söndag 17 Maj 2009 - LazyTown...

Efter Pommis igår, kollade vi omröstningen i Schlager EM, Inget vidare spännande, så jag lyssnade med stängda ögon.
Gutten med dom gutturala lätena lär visst ha vunnit. Grattis Vitryssland :-)
I morse va jag o lilla m traditionsenligt på Tesco. Sen pannkakor, efter detta en tupplur under parasollet. Ikväll blir det grillat. Kyckling närmare beståmt, Till det ungsgrillade potatis o morotsskivor, o ett par grillade vitlökar. Skär man av toppen på dom innan, så kan man pressa ur en härlig vitlökskräm. KALLT rosévin till. Alla tajders :-)
Gjorde ytterligare en nästan halvmara igår eftermiddags, så idag blir det vilodag tänkte jag. Fast jag har ju ännu tid o ändra mej. Klockan är bara tio över fyra.
Lilla o stora M kollar Dom Tre Musketörerna på DVD. På RYSKA, för att det inte ska bli för enahanda på språkfronten... 



Fredag 15 Maj 2008 - fotboll eller inte fotboll, det är frågan...

Igår va det lite kyligt med regn o så, men idag skiner solen o värmen är tillbaka. I eftermiddags har jag varit duktig igen, sprang i en timme o femtifem minuter. Det har jag GARANTERAT aldrig gjort förut. Man blir liksom segare o segare med åren verkar det som :-)
I helgen ska Hilda på fotbollscup i Hässleholm. Heja Skäldervikens IF!!! O i sommar skaa hon på fotbollsläger i Danmark. Undrar om dom spelar fotboll då...??? Jag minns när jag var i Danmark i den åldern.... Nja, jag var kanskenåt år äldre... 


Tisdag 12 maj 2009 - Bacon/Cheeeese

Undrar om jag är otydlig eller om mina läsare inte läser ordentligt. Det stod väl inte att det var tretti grader igår?? Bara nästan var innebörden...
Nåväl... Idag har den torra luften kommit tillbaks. Att hänga ut tvätt, jeans o frottehanddukar, tar bara 40 minuter att torka totalt. 60 minuter om dom hänger inomhus. Luften är som ett läskpapper :-)

För dom som inte redan vet; Maja o hennes Enlholmsgymnaster kom trea i riksmästerskapen i söndags. Blev en fin liten bronspeng. Grattis Maja :-)
Pratade med Kajsa idag. Verkar som om Linda glömt att meddela mig nåt hon absolut inte fick säga.
Bra jobbat Linda :-))

Fick ett roligt samtal idag. En exkund som flyttat till annan verksamhet o kan tänka sig blåsa liv i affärerna igen. Kan bli nåt bra känns det som. Ska besöka dom i Swe, när jag ändå är där om två veckor.
Hör ni det; kommer till Båstad runt den tjufemte. Nån hemma??

Lilla m's Lelli Kelly skor kom med posten idag. Gissa om hon blev superglad. Blir väl att hon sover med dom inatt. Sandaler! Så det är väl ok.
Ute o sprang idag. 14 km på 1 timmme 38 minuter. Gissa om jag känner mig som en urlakad distrasa just nu. Pust...
Iguana ikväll. Rosé med Bacon Cheeseburger. Ingen kokkonst på hög nivå kanske. Men gott så det räcker... :-)

Genmanipulerade jordgubbar är STORA, RÖDA och väldigt GODA. Dessutom håller dom sig i en evighet. Länge leve vetenskapen :-)


Måndag 11/5 2009 - Cinco de Mayo

Här brukar nästan alltid vara varmt o torrt. Brukar alltså inte vara så störande med 30 eller 35 grader varmt. Idag var det lite under, men olidligt svettigt. Som i Florida. Ja kanske inte riktigt, men ändå lite på det hållet...
Fast det var bara idag.
Fredag; inget Trattis, eftersom stora M fortfarande va lite krasslig. Lördag va hon pigg som en mört igen. Följdaktligen Pommis! Söndag; en liten utflykt till Brico-store. Vår nye granne behövde lite plantor till sin terass, så jag ställde snällt upp o körde. Rätt trevlig kille, eller gubbe... Belgare o allt :)
Grillat ikväll. Kycklingskånkar!  Tja, det var en kort resumé av de senaste dagarna. Inget revolutionerande precis. Men det kommer. Det gör det alltid :-)))

Just det, dom hade ju den årliga cinco de Mayo festen på Iguana...


Tors 7 April 2009 - öhhh

Redan torsdag, och kvantmekaniken har inte kommit med nåt nytt: :-( va håller dom på med, dom där forskarna i vita rockar?
Strunt samma, här har motionerats i kvantum istället, Massor av spring i benen, o massor av kalorier som passerat mitt system :-) Snart kan jag gömma mig bakom en lyktstolpe. Dom har rätt tjocka sånna här i BU...
Idag är dert som sagt torsdag; Trattis med lilla m enligt  traditionerna. Sånna ska man hålla på! O det gjorde vi fast att stora M hade ont i halsen o snuvade. Jag o lilla m solo alltså.  Hade väldigt skojigt, med mycket kiss o bajs prat. Sånt som inte är så poppis när mamma är med... :-))
Imorgon blir det att lyfta lite skrot. Dax att jobba lite med dom övre musklerna nu. Sen massage, som jag väl gjort mig förtjänt av???

trädgårdsmästarlärlingen i farten...

Söndag 3 maj 2009 - parallelluniversum mm

Har nyligen börjat intressera mej för "kvantmekanik".  Ett fenome som skulle förklara mycket av det övernaturliga och oförklarliga, som jag (och säkert många med mej) gärna vill tro på, men inte riktigt kan sätta min själ bakom, för att mitt praktiska jag alltid innerst inne tvivlar, eller tvivlat. (Jag vill ha en vetenskapligt hållbar förklaring på saker och ting...) fram tills nu. Verkar som om vetenskapen kommit en bit på väg, sedan dom gamla grekerna kom fram till att det finns atomer, och att vår vän Albert  framförde sin relativitetsteori.

Har just beställt boken The universe and multiple reality, av  M R Franks;
så här står att läsa om denna skrift;

"Franks promises that The Universe and Multiple Reality will enable the average intelligent reader to understand parallel universes, multiple reality, and the latest hypotheses advanced by scientists.  It will also give insight into the paranormal and the miraculous.

The author claims that just about anyone can easily learn the nature of the universe in which we live and the exact processes by which mind interacts with matter at the quantum level.  The theory also explains the mechanics of faith healing, the power of prayer, and even witchcraft and voodoo.

"I have presented a view, understandable to the non-scientist reader, of parallel universes and the latest developments in quantum physics-and I explain what this means in our daily lives," says the author."

se även; http://www.manyuniverses.com/NewsReleaseIndex.htm

o på ftonbladet; http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5052337.ab

Detta är alltså hypoteser som grundar sig på vetenskapliga fakta, och inget halleluja tjafs.

Just nu har jag bara skrapat lite på ytan av detta ämne som jag spontant känner att jag är MYCKET intresserad av.

Men jag har ju mitt "vanliga" liv kvar, med söndagspannkakor, grillning, Pommis o Trattis. Så va inte oroliga .-)))

Springer en hel del, även utanför gymmet. Citadella o slottshöjden förbrukar regelmässigt drygt 1000 kalorier på en timme o en kvart :-))

Sagt och gjort, hade en liten paus i skrivandet, 1100 kalorier på en timme o tolv minuter.
Där gick fem o en halv av dom nio pannkakor jag satte i mig till frukost..., eller om det va två och en halv pannkaka plus den vinaren - väl kyld Rosé, som jag ska sätta i mig när vi snart ska grilla. Kycklinglår o kalkon ska det bli. Yammi :-))

Livet och naturen har sina hemligheter och frågetecken...


Fredag 1 Maj 2009 - mitt i prick :-))

I söndags hämtade jag kollega K på flyget här i BP. Sen for vi till Slovenien för lite leverantörsbesök. Måndagen var visserligen officiell helgdag där, men vi hade lyckats boka in fyra möten ändå. Ingen som knorrar över sånt såhär i kristider :-)
Tillbaka här tis kväll. Sen grilla o lösa världsproblem.
Härligt varmt väder idag. Kollar man in kartan med temperaturzoner i Europa så kan man konstatera att just här i Ungern är det varmare än någon annanstans just idag :-))
Stora M är på gymmet, o jag är hemma med lilla dito. Hon har dille på att leka restaurant för tillfället, så jag har suttit hela morgonen och läst menyer, beställt mat o dryck. Riktiga noll kalorimål blir det med simulerad ätning. Passar mig bra. Riktig mat, dvs frukost blir det vid halvett tiden som vanligt. Annars inga större planer för helgen. Blir en bok under parasollet på terassen. Hockey VM lockar inte ett dugg, även om jag såg att Ungern o Österrike spelar nedflyttningsmatch idag. Ingen Formel 1 är det heller.
Kanske åker vi o letar skor till lilla m imorgon. Hon har hittat ett par fint glittriga på nätet, som önskar sig väldigt mycket...


RSS 2.0