tisdag 26 januari 2010 - Båstad

Efter en tur till Sverige, via Tannheim och Österrike, är det åter dax att ge sig iväg. Ska till Milano tidigt imorgon bitti. Hoppas inte det blir snöstorm som utlovat. Har hunnit umgås med barn, jobbat shoppat lite inför Ischgl. Skidhjälm. Har aldrig haft nån förut. Inte behövt heller för den delen, Men för varje oskyddad skiddag kommer man ju närmare den dag nån idiot brakar in i en. Det är som med att köra bil. Hade man varit ensam på vägen hade man ju varken behövt bromsar eller bilbälte... :-) Appropoå bromsar, så behövde vi inte mycket till såna när vi körde genom Tyskland i söndags. Nästan inte en kotte ute, Klarade syd till nord på 5 timmar o 40 minuter. Snitthastighet 196,2 km/tim. Det är härligt att köra bil i det landet, även om det som "svensk" känns lite underligt att dra om en polisbil i sådär 240 knyck...
M&m flyger till sverige imorgon oxo. Kanske möter dom nånstans i luften... Dom får klara sig med Linda o Kajsa tills jag är tillbaks igen på fredag.

Ingen kamera = inga bilder :-((

fredag 22 januari 2010 - bara borta

Jag skrev en lång story om de senaste dagarnas äventyr, men den liksom försvann, och jag är för förbannad för att skriva om :-(


Måndag 18/1 2010 - Lindalus

Idag har vi fått fint besök. Linda har dumpit (dimpt??) ner. Hon är nog vår mest frekventa gäst. Lakanen ligger kvar i gästsängen sen förra besöket. Lilla m är eld och lågor. Linda har ju en I-phone. Med sprillans nya spel. O så är ju Linda just Linda. Den största av systrar. Fast inte kan hon spela schack. Men lilla m är glad att ha en elev... :-)
Imorgon hämtar vi våran bil som varit på verkstad o blivit fixad lite drygt en vecka. Sen drar L till Zagreb för ett par dagar. Tillbaks hit på torsdag enligt preliminära planer. Idag lagede vi mat hemma (igen...) Kokt kyckling med ris och citronsås.




 


söndag 17 januari 2010 - bomber och granatäpplen

Gårdagen va ganska händelserik; först fick vi veta att våra svenska bekanta hade fött en liten dotter här i Budapest. Alma ska hon heta. Betyder Äpple på ungerska. Tur hon inte har ett päron till farsa... :-)
Sen upptäckte jag att man faktiskt kan jogga utomhus fast att det är kallt. Runt nollan har vi. Har alltid trott att man sög in för mycke kall luft som får lungorna att kännas som om dom skulle sprängas. Men det va faktisk inga problem. Mössa på o hej och iväg. Kändes så bra att det blev en runda idag oxo.
Sen eftermiddag kom Kriszta och barnsatt Marleen. Vi gick på bio på Mammut. Halvvägs in i filmen, stormade ett gäng poliser med hundar in och skrek att varuhuset var bombhotat, och skulle utrymmas på studs. Filmen va ingen höjdare iallafall, och den hade en mycket förtutbestämbar handling. Så vi vet nog hur det hela slutade utan att behöva se slutet. Bra idé föresten, om filmen är tråkig så skickar man ett sms till nån lämplig tidning, och vips är problemet löst. Undrar hur många år det blir på vatten och bröd...? Sen gick vi på T&G. T-bone på kalv med timjansmak. Gott så saliven rinner nu när jag tänker tillbaka. Dripp dropp rakt ner i tangentbordet. Lägger nu lite gladpack över så det inte blir kortslutning.
Det bästa med hela dagen kom när vi kom hem, och Kriszta berättade att vår lilla mutant inte kunde hålla emot längre. Halvvägs in på kvällen började hon prata. Inte lite och försiktigt, utan allt som hade varit osagt de senaste två åren som Kriszta känt lilla m kom ut. Utan punkt och komma, och givetvis på perfekt och accentfri ungerska. Jibbi :-))) Har försökt prata med lilla m för att se vad som triggat denna svada, men hon säger bara att munnen bara började prata av sig själv. Ingenting hon kunde påverka. Får se nu med vem det lossnar med nästa gång.
Spännande...




Fredag 15 januari 2010 - ett dekad

Igår va det exakt 10 år sen jag mötte M öga mot öga första gången. I Tallinn. Kallt som attan va det. Jag impade genom att bada i Östersjön. Sånna dumheter har jag som väl slutat med :-)
Här går livet annars sin gilla gång. Fortfarande bara några enstaka plusgrader, men solen värmer ändå. Gym på mornarna, jobb på dagarna. Mat på kvällarna, så rullar det på. Ikväll blir det Trattoria Toscana. Va visserligen där igår med, fast då med lilla m. Ikväll blir det vuxenprat :-)
I morgon är det Boumtypäev(dag). Lördag alltså, då väcker lilla m mig klockan sex på morgonen, sen smyger vi ut i köket och äter Bounty. Det har vi gjort minst de senaste två åren :-)
På måndag kommer Linda hit. Stannar nån dag, sen lånar hon vår bil och kör till Zagreb och Chris. På Lördag, om en vecka alltså kör jag o Linda till syster Tut i Österrike, för vidare färd mot gamla ruggiga Sverige.

Här en bild från tidigare i veckan. Lilla m står för matlagningen med lite glada tillrop från undertecknad. Stora M får hålla på med brunchäggen. Hon har inte licens för nåt mer avancerat än så... :-)


måndag 11 januari 2010 - vårkänslor

Imorse satte jag personbästa på band. 11,3 km på 64 minuter. Kanske inte det snabbaste, men längsta. Inomhus alltså. Ute, (när det är varmt) klarar jag 16 kilometer, men inomhus är jobbigare och tråkigare, även om man kollar MTV.
Idag lyste solen från en klarblå himmel och det va absolut vindstilla. Känndes verkligen som en vårdag när jag spatserade hem från sagda gym.. Härligt.

I eftermiddags va jag och klippte håret hos Tamas. Kort som attan igen. Lättskött, om man säger som så. Gick förbi Pomodoro för att se om dom kommit igång med ombyggnationen ännu. Och OM dom hade...  I gamla restaurangen va ALLT utrivet, och i dom utvidgade delarna som ligger liksom innanför, var det nästan klart. Gianni haffade mig på gatan, och guidade mig runt. Han va stolt som en tupp. Med all rätt. Det kommer att bli nåt i hästväg när det är klart. Påkostat, men med smak. Det är ju inte alltid dyrt blir bra. Men dom här gossarna vet vad dom gör. Men så är dom ju tvättäkta italienare oxo...  Det blir bättre än en italiensk krog i Toscana. Kan knappt bärga mig till dom öppnar igen. 5 veckor kvar, and counting...

Såg en annan sak som kom mig att höja på ögonbrynet oxo; stan är ju full av sight-seeing bussar. Den ena rödare än den andra. Det senaste är nu en amfibiebuss. Jodå, dom kör tydligen lika bra på vatten som på väg. Full fart rakt ner i Donau så det skvätter om det. Nästan så man skulle prova nåndag. Lilla m hade nog uppskattat det hela, liksom sin far.

Lilla m ja; hon va glad som en spelman. Brevbäraren hade levererat hennes nya "Lelly Kelly" skor. Rena julafton :-)))

Nu lagar hon och jag kvällsmat. Ska nämnligen äta hemma idag... Pepparotskött med potatis. Pepparroten är så stark att man får tårar i ögonen ens innan man fått den ur plastpåsen. Riktiga doningar. Inte som det man köper på Ica, där får man kolla på kvittot så man inte fått en palsternacka av misstag...




 




fredag 8 januari 2010 - jag längtar...

Så va det fredag igen. Nize!! Ska på Trattis ikväll såklart, lilla m får dock fälja med eftersom Évi har isat in på nåt sätt. Hur man ju kan göra det, snöa in har man ju hört talas om...
Har tränat flitigt i veckan, 30.5 kilometer på lpbandet är inte så illa för att vara mjukstart.
Det är plusgrader och regn, så den lilla snön som kom häromdan är förmodligen borta rätt snart.
Längtar till våren, som snart kommer på dessa breddgrader. Räknar kallt med att kunna sitta på nåt utecafé redan i Februari. Brukar kunna bli några varma dagar reda då. Juhu, som Linda skulle sagt :-)

Fortfarande en bit kvar tills uteserveringarna dyker upp under snön 


torsdag 7 januari 2009 - 2-0 :-(

Det har snöat lite sista dygnet, men nu smälter allt igen. Bra. Vem behöver snö på plattlandet??
Fick rapport lite tidigare att Linda landat i Köpenhamn, men det va nära att hon o Chris flöt bort i syndafloderna runt Malaga. Tur att dom hann i tid.  Kajsa och Hilda hämtade upp enligt samma rapport.
Idag har jag lämnat bilen för fixning. Bakluckan funkar inte automatiskt som den ska. Dom hade inte tid för att ens titta på problemet föränn nästa fredag, men jag lämnade eländet där ändå, så nu är vi utan bil i MINST en vecka... Hoppas jag inte behöver göra några brankårsutryckningar under tiden...
Ikväll va vi på Trattis med lilla m. Rögle ligger under med 2-0 i Skellefteå :-(

Skrev häromsistens om ungerska julgranar. Här bildbevis på ett lik. Sånna stammar har inte danska julgranar...



ons 6 januari 2010 - GRATTIS L&M

Idag firade vi ettårs jubilé som "gymmare" Grattis oss! :-) Firade det hela med att springa 11km på bandet, medan snön vräkte ner utanför fönstret. Just idag tog jag oxo täten som den flitigaste joggaren i Båstad. Båstad hmmm, men det är där jag satt mina bopålar i min jogg.se registreringen. Stämmer ju inte riktigt, men jag måste ju ha några att tävla mot, o här har jag inte hittat motsvarande sajt, o i Båstad är dom inte så hurtiga heller...

Som sagt det snöar igen. inte så kul, men vad gör man...

Idag lagar vi mat hemma. Ska prova nåt nytt. Hämtade lite inspiration på ett matlagarprogram på ZDF. Urbenade kycklinglår med apelsinsås å så. Det är ju i sig inte så märkvärdigt, men efter man marinerat o stekt så doppar man dom i koncentrarad buljong med honung i. Sen steka igen. Finessen med buljongen är att det inte blir för mycket honung, som sen blir bränt. Det är iallafall teorion. Får se hur det går :-)

Verkar vara lite tomt på "Rustico" när kockarna o kyparna med gemensamma ansträngningar hinner med att bygga snögubbar...


tisdag 5 januari 2010 - Sista julbilden

På sedvanligt hantverkarmanér dök inte skåpgubbarna upp som utlovat, men idag kom dom. Så nu är härligheten klar. Rymligt, om man säger som så. Skulle kunna passa in en smärre stridsvagn...
Så nu har jag städat o dammat o moppat ut allt damm som gubbarna åstadkommit. Luktar citron...
Såg på Aftonbladet att det är kallt där uppe i Sverige. Snö tom i Skåne. Händer inte var dag. Möjligen vart dekad. Så nästa gång blir tidigast 2020, då kvoten för tiotalet nu tydligen är fylld. M&m travade iväg till balett-träningen efter dagis. Men dom börjar inte vårterminen föränn imorgon förkunnade en skylt. Då shoppade dom loss istället. Tjejer som dom är. Dom hann åka spårvagn julpyntad á la Coca Cola oxo...



söndag 3 januari 2010 - svavel i luften

Igår blev inte våra kära hantverkare klara med sin installation. Ett par bitar passade inte riktigt utan måste göras om. Jag tyckte dom kunde fuska ihop det hela ändå, för det är på ett ställe som inte syns. Snickarmästaren själv stirrade på mig som om jag inte va riktigt klok.  "Kommer inte på fråga" sa han med sårad min...
Så dom kommer imorgon eftermiddag igen.
Igår va vi även på Trattoria Pomodoro för sista gången i den skepnad vi känt och kommit att älska. Nu ska det byggas om. Flottare o större. Jodå, vi har hört det förut, men nu ska det bli allvar av. Stängt i 6 veckor. Bra timing för vår del, för 3 lördagar är vi bortresta, och en är avsatt till lilla m's femårsfest.
Har ätit pannkakor. Pusslat med lilla m. Pusseltävling, vi byggde ikapp, o jag vann för ovanlighetens skull. Jädrar va hon blev rasande. Gnistirna formligen sprutade. Jag kommer ihåg att jag inte heller tyckte om att förlora när jag va liten. Fast det gör väl ingen... väl??
Sen har jag laddat hem alla mina blogginlägg från 2007 och 2008, och gjort ett word dokument av dom. Man vet aldrig om blogg.se lägger ner nån dag... Lite knåpand med att få allt snyggt, och framförallt i kronologisk ordning. Blir ju liksom baklänges med inläggen. Men nu är det fixat Ca 200 A4 sidor per år, och då har jag packat bra, och förminskat de flesta fotona rejält...



lördag 2 januari 2010 - äntligen en "vanlig" helg....

Idag känns det äntligen som en normal helg. På måndag kommer allt igång igen. Full vecka oxo. Dvs onsdag är ingen helgdag i detta land. Skönt :-)

Jag beställde ju i november nångång ett DNA test. Spottade i en kopp, sände till ett labb, o vips vet jag vem jag är. Enkelt praktiskt och utan möda.
Släktforskare i släkten har tidigare kommit fram till att vår gren av sagda släkt är spårade bak till en bonde i Dalarna som hette "Per i Tolbo", o . Eller om han bodde i Tolbo o hette Per?? Det helade utspelade sig iallafall på 1600-talet. Låter ju genuint svenskt om jag får säga det själv. Men riktigt så enkelt är det inte. Mina gener på mammas sida stammar för 150 000 år sedan från södra Afrika, för 75 000 år sedan fanns dom (generna alltså) i mellanöstern, för att landa i Europa för sådär knappt 50 000 år sedan. Dom manliga generna går att spåra från grässtäpperna i nuvarande Ukraina, där dom fanns för 10 - 15000 år sedan. Sen drog dom sig mot norra Europa. Har spår av finländare, estländare, ungrare, tom svenskar!!!, danskar, tyskar, ryssar, irländare o turkar. Så svensk är jag. Och ni oxo mina kära barn :-))))
Per i Tolbo kan ta sig i häcken :-))) 

Sen vet jag vilka sjukdommar jag är mer känslig för, och mindre känslig för. Ska ta ett litet snack med min doktor nästa gång jag ska på hälsoundersökning, så får vi se om vi kan lura generna lite. Det va ju det som va vitsen med att göra testet. Att förbygga för att sena slippa förska bota. Både billigare o enklare skulle jag tro :-)

Vi har en bunt flitiga hantverkare där uppe som bygger in ett skåp som jag beställde för ett par veckor sen. Gediget bygge. Emil skulle ha godkännt det hela med avund. Så bra är det nämnligen. Går säkert att använda till atombunker om så skulle behövas en vacker dag. En bra sak med detta land är att det finns DUKTIGA hantverkare!! Sen kostar det ju inte precis skjortan heller. Vågar inte tänka på vad detta bygge skulle kostad i Sverige, med eller utan rotavdrag... Eller på hur kvalitén hade varit...
I eftermddag har M&m bestämt att vi ska åka skridskor i stadsparken. Kan bli rätt skoj. Va några år sen sist...

Ser i skrivande stund ut som skridskoåkningen får vänta nån dag. Byggjobbet där uppe ser ut att dra ut på tiden...



Fuck 2009 - WELCOME 2010 :-)

Igår stannade vi hemma. Jag fixade nyårsmeny á la VOX "a Perfect Dinner", en av lilla m's favvoprogram. (Finns visst en svensk variant oxo enligt Hilda...) Jag va alltså värd, och gästerna m&M. Menyn var följande;

 - Bruschetta á la Limone
 - Cordon Bleu Rossignol
 - Mountain Dream

Middagen blev n ä s t a n inställd, då en av gästerna propsade på att få rödbetor. Undertecknad var dock av uppfattningen att en meny är en meny, och gästerna ska hålla käften och inte lägga näsan iblöt. Kompromissen blev efter hårda förhandlingar att servera l i t e rödbetor till. Vad gör man inte för husfriden :-))
Sen blev det Sylvester program på RTL, Hütten-Hits..., sen kollade vi det pga dimma inställda fyrverkeriet över Citadella. Riktigt antiklimax alltså... :-)
Idag är vädret grått o regnigt. 4 grader. Riktigt decemberväder, fast att det ju är januari. Ur led är tiden...

Poängen blev ju bra (tror rödbetorna spelade en viss roll här...)  :-))


RSS 2.0