31/12 2008 - Fuck 2008, - Leve 2009 :-)

Dax att sammanfatta år 2008. Men då jag normalt inte tittar i backspegeln (utom vid filbyte) så blir det ingen retrospektiv studie. Mer intressant och utmanande att fundera på det kommande året. Men eftersom jag är impulsiv av naturen, och tar itu med saker och ting när dom dyker upp, både möjligheter och problem, så skriver jag inte om det heller. Hehe :-)
Tar det som det kommer. Det brukar bli bra i slutändan.
Det har varit en lugn o skön dag. Kollade på en gammal Inspector Closeau (Rosa Pantern) film på TV. Skrattade så jag nästan ramlade ur soffan. Man måste säga att komedier har utvecklats de senaste decennierna, fast om det är till det bättre är jag inte så säker på. Peter Sellers håller fortfarande :-).
Ikväll stannar vi hemma o tittar på nyårstokerierna lite grand från ovan. Genom takfönstrena alltså. Ska slänga ihop en Flygande Jakob. Lilla m har redan vispat till en chokladpudding som står i kylen just nu. Blev iofs inte så mycker över efter allt provsmakandet :-)

Gott Nytt År allihopa, spotta i nävarna o gör nåt bra av detta ännu oskrivna blad. Ok? :-)


Tis 30/12 2008 - Det man inte kommer ihåg har aldrig hänt...

lilla m är inte direkt nåt matvrak. Idag försökte jag lura henna att äta lite mer. Hon fick laga köttfärssås o spahetti själv. Allt från att skala o hacka vitlöksklyftor till att röra, tillsätta allaingredienser  krydda osv. Sen dukade jag upp som på restaurang, hon fick beställa, o hela köret. Åt hon mer för det?? Nädå. Slutade med att jag åt upp alltihop. Är nu mätt.
O vi som ska ut o äta om två timmar. Ytterligare en som sköt sig i foten :-(( Att man aldrig lär sig. Men det är kanske just det som är tjusningen med livet; att man inte lär sig, eller att man glömmer förvärvade kunskaper per omgående.
Det ända som riktigt fastnar är nummerserier och menyer. Idag blir det GOA;; tonfisk tartar i pepparmantel, sen nån wok med kyckling. En flaska gott vin, o livet leker.  Efter dessa rader är jag riktigt hungrig igen. har visst redan glömt att jag är mätt... :-) Ytterligare ett bevis på att min tes håller!


Mån 29/12 2008 - Söndag

Idag har vi haft söndag. Dvs sängläge med pannkakor o desperate housewives. Detta föranlett av att vi körde bil mest hela dagen igår. O en riktig söndag kan man ju bara inte missa... :-)
Nu steker jag köttbitar.
Nästa år ska vi börja på gymmet. Femte januari blir premiär...  Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram mot det...
Men å andra sidan, då kan man äta vilka knapriga köttbitar som helst sen... :-)


Sön 28/12 2008 - visst måste man reagera...

Nu har det varit så mycket idylliska familjeinlägg den senaste tiden, att nu är det dags att vidga vyerna och blicka in i världspolitiken.. Mitt motto är egentligen "sköt dig själv o skit i andra" men när man hör om  israelernas attacker på  palestiner på Gazaremsan, så måste tom jag reagera. Tror att Hitler sköt sig själv i foten, när han tog kål på 6 miljoner judar. Först fick dom land av FN, eller NF eller vad dom hette 1947. Detta eftersom dom stackars överlevande inte hade något eget hemland.  Jeeezus... Det finns väl hundratals folkslag runt om i världen utan eget territorium. Iallafall, ut med en skock araber, o in med judar. Allt frid o fröjd så långt. Men detta va ju inte nog. Med biblen i höggsta hugg ockuperar man bla Gaza. I strid mot all folkrätt.

Sen har det fortsatt av bara farten. FN fördömer, Israeliterna skiter i detta, och fortsätter som vanligt med USA som främsta supporter.

Vill göra klart att jag absolut inte har problem med folkslag, varken judar araber eller några andra. Det är staten Israel jag inte kan ha någon förståelse för. Dom beter sig inte ett dugg bättre än  vad bla tyskarna gjorde en gång i tiden. Historien upprepar sig. Bara dom inblandade byts ut eller byter plats. För ordningen skull måste jag väl gnälla lite på Hamas oxo. Dom beter sig väl inte heller som Allahs bästa barn. Men dom har mitt stöd till 100 procent.

Sädär ja, nu har jag väl retat upp ett antal personer och organisationer.
FRA o SÄPO som säkert har koll på allt vad som skrivs där det förekommer "olämpliga" ord kan väl rapportera mig till Mossad. Lycka till.

Visa ord  från Henrik Ascher, barnläkare, bosatt i Göteborg;

"Det är dags för Israels judiska befolkning att inse det Sydafrikas vita begrep för några årtionden sedan. Det finns bara en väg till fred och säkerhet. Den bygger på respekt för mänskliga rättigheter, också motståndarens, och principen om alla människors lika värde och rättigheter, också motståndarens. Det var dessa erfarenheter som formulerades ur lärdomarna efter nazismens fall"


PS, vi är hemma igen från Österrike igen . Det va några härliga dagar :-)))
















Fre 26/12 2008 - Träningsvärk

Rör mig på morgonen som en lam nittioåring, men så fort skidorna kommer på så släpper det.
Vi har haft en ny dag med absolut solsken, fast ganska kallt, -15
Efter skidåkningen Nikis som vanligt. Va sen på Post med Toomas o Natalia, som kom hit igår.


Mina två "Mm" tar en liten paus...

Tors 25/12 2008 - snö o så

Har åkt skidor av bara den hela dagen, i strålande solsken. Nu är jag stel som en pinne. Träningsverken sätter väl in i morgon oxo, som lök på laxen :-)
Stora M köpte en ny snowboard-hjälm. En silverglänsande sak á  la tysk andravärldskrigsmodell, eller Hells Angels. Så nu får hon säkert gå före i alla liftköerna, om det hade varit några. Det är det som är det fina med områden som kan transportera 24 000 liftpassagerare i timmen; Det blir aldrig några köer! J
:-)

Internet är segt som tuggummi. Inte att tänka på att ladda upp några bilder. Det är väl 10 000 tyskar som trängs med mig på den lilla tunna lina som går hit upp i dalgången.

Vid närmare koll kan jag konstatera att det bara är det blogg.se som inte vill. Men det händer ju allt som oftast nuförtiden :-(

Trägen vinner...



Ons 23/12 - 2008 - Dax för Ischgl!!!

Imorgon lämnar vi Budapest, och styr kosan mot snö och afterski. Jodå vi ska åka skidor o snowboard oxo.
Insåg när jag lastade ner det mesta i bilen; att ju större bil/plats man har, ju mindre tar man med... Eller så ser det bara mindre ut i gapet på åbäket. :-)
Stannar hemma ikväll. Svårt att få barnvakt så här i julruschen. Ska koka korv o spaghetti. Ingen kulinarisk höjdpunkt kanske, men rätt gott som omväxling.
Tar med laptopen, så det blir förhoppningsvis tid över till att läsa o skriva blogginlägg. Blir rapporter direkt från backarna
:-)

Har vi månne möss i huset...  :-O

Mån 22/12 2008 - matlagning

Dagarna är sega så här i väntans tider,  Händer inte så mycket på jobbfronten, även om vi har ett projekt där en av våra leverantör måste jobba hela julhelgen. Orsakat av en pressad projektplan i kombination med lite oflyt. Jag bara läser mailen som skickas kors o tvärs i ärendet. Ingen annan direkt insats jag måste stå för. Imorgon ska vi försöka fixa lite åksjuktabletter eller plåster till lilla m. Hon har alltid varit lite känslig mot att åka bil, men senaste månaderna har det blivit ännu värre. Nu kräks hon efter max 5 kurvor eller fem minuter. Hon har sånadär armband. Men dom gör varken från eller till just nu. Igår va det som vanligt pannkakor i sängen, sen lagade jag marinerade marinerade kycklingklubbor. Gott satte i mig fjorton stycken utan hjälp. Lilla m tycker det är kul o hjälpa till i köket. Allra helst lagar hon egen "mat" Den brukar bestå av lite vatten, sen pytsar hon i allt i kryddväg hon kan hitta, plus senap ketchup, paprikakräm, vitlökskräm, pepparrotskräm, soja osv osv. Går faktiskt att äta. Intressant smak kombination.
Ikväll blir det GOA.



 

Fre 19/12 2008 - Tre små grisar

Dom senaste dagarna har mail o telefon gått heta, men nu i eftermiddags dog allting plötsligt ut. Julefriden har anlänt, eller? Här har den ju som bekannt både anlänt och dragit. Nu tar vi det lugnt några dagar, sen åker vi till Österrike o Ischgl den tjufjärde. Har ännu inte lyckats boka något. Allting är helfullt. Säger dom. Får väl se nu i veckan hur många "no show" dom får. Det är det vi hoppas på nu :-)
Ikväll blir det Trattis med Toomas. Han va ju här i onsdags o briefade oss om livet i Moskva. Det skulle man kunna skriva en bok om. En handbok i överlevnad för utlänningar. Hans nästa assignment blir visst Finland. Stackars sate :-))

Dom tre små  grisarna...

Tors 18 Dec 2008 - Blåst

Köpte en kamera på nätet för ett par veckor sen. Har ännu inte sett röken av den. Har inte tänkt så mycket på det, föränn idag. Såg på Aftonbladet att massor av folk blivit blåsta av ett företag som heter Kameraspecialisten. Tyckte  namnet lät bekannt, så jag kollade mailboxen var jag hade handlat. ch mycket riktigt, det va just hos dom. Får väl försöka igen hos nån annan. Det är nog i längden inte billigare att handla på nätet, om man räknar de gånger man inte fått vad man tänkt sig, eller som nu inte kommer att få något alls. Men visst är det praktiskt. O det funkar ju bra för det mesta... :-)

Stora M laddade mer nya messenger häromdagen. Gick dock inte att logga in, så hon  avinstallerade, och provadeatt installera på nytt. Inte helt dumt tänkt. Bara det att hon avinstallerad ALLA windowskomponenter, inklusive Outlook och Explorer, o gud ve vad. Tur vi har mer än en dator...  Annars hade det inte blivit något bloggat idag, eller imorgon... :-))

Mera pepparkakor

Ons 17 dec 2008 - the return from Gulag

Idag va lilla m tillbaka på dagis igen. Blir en kort kort sejour, då dom stänger för jul på måndag.
Idag kommer Toomas hit. Hans assigment i Moskva är över, o han vet visst inte vad nästa uppdrag blir. Så nu är han ledig några dagar. Hade såklart tänkt att gå ut, men ingen av våra tre stadiga barnvakter kunde komma loss ikväll, så det blir väl att vi beställer pizza, dricker lite vin, o diskuterar världsläget. Va det nu ska va bra för... .-))

Så här ser några av stora M's pepparkakor ut. Hon har gjort massor, med namn på alla vi känner. Dom ska hon ge bort när vi träffar dom. O träffar vi dom inte så går dom ju att äta upp :-)


Tis 16 dec 2008 - Cirkeln är åter sluten

YES! Back in town :-) Känns skönt att vara tillbaks igen. Vi har haft en underbar vecka. Umgåtts o frotterat oss med alla som vi annars saknar. Men nu är det gjort! Men vi ses ju snart allihop igen. Ischgl och skidåkning om bara sisådär fem veckor. Det ska vi väl stå ut med. Eller? ... :-)
Har egentligen massor med blogg-uppslag, där jag kan hissa eller dissa (heter det så??,  verkar vara ett nytt favvo uttryck i gamla svedala) olika ting. Fast ikväll känner jag för att bara ta det lugnt. Köpte ett par kycklingar o lite krimskrams på vägen hem från flygplatesen. Så det blev kyckling med ris o stingsig citronsås. Den kan man nog få magsår av... = stark o god :-)

Här är dom, mitt "DREAMTEAM";  trean, femman, ettan, tvåan, fyran o sexan

Sön 14 Dec 2008 - julen är slut. Leve julen 2009

Nu har vi klarat av både Lucia o jul, allt nerkokt till ett koncentrat på några timmar.
Fixade lite julmat, Fyran, femman o sexan lussade. Åt, väntade på Tomten. Tror det va den riktiga. han har ju liksom mer tid nu på försäsongen. Delade ut klappar. Umgicks o hade trevligt. Tog dom obligatoriska fotona på barnaskaran.
Idag drar alla på väg igen. Tvåan åker till sin Peter i Köpenhamn nu om en kvart. Jag skjutsar fyran o femman till Skälderviken, dom ska ha juluppvisning med gympaklubben. Ska dit o kolla lite senare i eftermiddag. Trean är redan hemma hos sig, ett par kvarter bort. Ettan flyger till Düsseldorf i morgon, för att med Chris ta sig vidare till Big Apple, där dom tänker spendera den julafton som finns omnämnd i den officiella almanackan. Jag åker med stora M o lilla m till Budapest på tisdag. Sen blir det allt tomt här på Köttbullegatan i Båstad igen. Fritt fram för tjuvar och banditer, som härjar här i grannskapet. Två av grannarna blev av med bohaget nu för ett par dar sen...

fyran tom sexan lussar

Julmat

Tomten med nöjda o glada barn

Fre 12/12 2008 - Zebror o mygg

Idag va vi o nödköpte klappar för att kompensera vad som internethandlarna varit sena med. Väl tillbaka på Köpmansgatan, kunde vi konstatera att det mesta levererats under dan. Står nu med dubbla uppsättningar... :-)
jaja...
Det här med att stanna för folk som ska krossa gatan på zebra streck anser jag vara en helt vansinnig lag. Vissa bilar stannar inte alls (däribland jag, för att man hinner glömma mellan varven), med påföljd att optimistiska fotgängare som bara slänger sig ut i gatan utan att ens titta nästan blir massakrerade. Fast bara nästan, vad gäller mig, - så långt, får väl tilläggas...
Det andra extremfallet är att när man närmar sig ett övergångsställe, utan att ens ha för avsikt att gå över gatan, kastar sig bilarna, eller rättare sagt dess förare på bromsarna. Sen blir dom förbannade för att man inte vill gå över...
Nästa reflektion gäller växthuseffekten,  - kostar Co2 utsläpp att stanna , o sen dra iväg igen. Kan det vara smarta att en buss med 50 pax ska stanna på en folktom väg för att släppa över en kärring med rullator...??? Skyll alltså inte dom stigande tempraturerna på oss bilister, utan på dom politiker som inte har bilar. Och därmed fattar taskiga beslut, just för att dom inte fattar...
En bil/buss mot en fotgängare, där kan väl den där promeneraren vänta tre sekunder för att låta objektet passera.
Låt sunt förnuft råda. Ser bilisten att det är svårt att komma över gatan, så stanna, annars inte. Så funkar det på många håll i världen, alldeles utmärkt till och med. Utom kanske i Argentina, där torkar folk av fastklistrade fotgängare från vindrutan, som vi torkar flugor o mygg. Men det är en annan historia.


Tors 11 Dec 2008 - 6 down

Nu är vi i Sverige, och julaktiviteterna börjar komma igång. Maja och hennes sjätteklasskompisar hade Luciatåg nu ikväll, för föräldrar, syskon, o annat löst folk. Dom tågade in i Errarpsskolans matsal på ett långt led. jättelångt. Har aldrig sett så långt Luciatåg tidigare vad jag kan minnas. Förstod först inte anledningen till till massuppbådet, men insåg efterhand att det säkert låg en tanke bakom. Först svimmade en tärna, sedan självaste Lucian, sen en stjärngosse, en tomte, ytterligare en tärna, och sist men inte minst en bagare. Pepparkaksgubbarna va av lite segare virke. Inte ett endaste som slog i backen. Tåget ut var med andra ord kortare :-) Men det va fint o stämmningsfullt. Maja va såklart sötast av alla barnen (ungdomarna))) Nä, barn är dom allt fortfarande, iallafall i mina ögon, och det ju vad som räknas.
Annars är det råkallt här, fuktigt, kallt, blåsigt. En fruktansvärd väderlek alltså.
Imorgon ska jag träffa ett nytt revisorsämne. Den gamla skatan vi hade tidigare ska få foten. Blir ett sant nöje att meddela henne :-)) Visst är det härligt att få vara elak ibland. Eller snarare rättvis i detta fallet.
Dom få julklappar vi har köpt i år, har vi beställt på nätet i god tid. Trodde jag. Fortfarande fattas det mesta :-( O vi som ska dela ut dessa pryttlar i övermorgon. Blir till att nödköpa lite ersättningsklappar imorgon. Kommer alltså behöva trängas med horder av köpsugna individer, ute i samma ärende som jag. Detta va vad jag ville slippa... Suck....

Tvåan, Kajsa alltså, korrekturläste just innan jag skulle trycka på publicera knappen. Hon påstår med bestämdhet att Maja bara går i femman...??? Kanske tiden inte går så fort som det ibland känns!  
Jag har just tjänat in ett år. - YES :-))))

Lucian, just innan hon dunkar i golvet...

Maja chockade hela familjen genom att klinka påen gitarr. Att någon i våran familj är musikalist, hade vi inte en aaaaning om... .-)

Mån 8/12 2008 - Uppbrott

Nu drar det ihop sig till en julvecka i Båstad. Packar ihop lite ikväll. Flyger i morgon förmiddag. Linda hämtar på Sturup.
Får se om någon lyckats organisera fram en "bra" tomte tills på lördag. Fast det har nog "någon" gjort.
Hinner inte skriva så mycket idag, men kom just hem efter en dag på vägen. Måste hinna tömma skrivbordet o fixa lite.


Lör 6/12 2008 - Mikulás day

Va ute o gick lite nu när det blivit mörkt, det är Mikulás dag, o julmarknad. O så mycket folk ute att man knappt kan röra sig. Tur man inte lider av klaustrofobi. Det är lite som julskyltnings-söndag, om man nu ska jämföra med nåt.
Ikväll Pommis. Blir deras hemlagade pasta som dom sen flamberar i en stor parmesanost. Blir parmesankletigt o gott. Detta som förrätt. en Blodig biff o Panakotta

Stans största adventskalender



Riktiga ungerska gubbar spelar schack. ÖVERALLT, inklusive på julmarknaden


Fre 5/12 2008 - Headoffice

Idag va jag på huvudkontoret och fick en avhyvling.
Ja, så farligt som det låter va det ju inte. "Headoffice" är nämnligen namnet på frisörsalongen dit jag brukar gå... Rätt bra namn tycker jag.
Här i Ungern, såväl som i stora delar av södra europa, kommer tomten imorgon. Eller Mikulás som han heter. Fast han hittar nog inte hem till oss. Vi går ut på stan o kollar istället. Plus att han va på dagis idag, så det går nog ingen större nöd på lilla m. Snart dax för fredagssamtalet till Tut.
Repris på Trattis ikväll fast bara med stora M. Lilla m:et får va hemma med Évi idag.


Tors 4/12 2008 - det regnar...

Tja, vad säga om dagens övningar? Bra besök hos en presumtiv storleverantör. Blir till att åka till Serbien o Montenegro snart, för att kolla vad dom klarar där. Slovenerna är framåt, o har köpt på sig lite industrier där nere oxo. Blir tufft för våra svenska konkurrenter. HAHA
Annars kan man konstatera att alla dom nya motorvägarna dom bygger kors o tvärs i länderna här nere verkligen kortar ner resetiderna. Budapest - Maribor; Två o en halv timme blankt. Tog fyra timmar för bara ett par år sen. o mer än tre timmar för en månad sen. Säkert finansierat med EU pengar. Vet inte vägverket hur man söker såna pengar?  Massa mil med vajerväg när man kör från Skåne till Stockholm tex. o det ska vara sveriges livsnerv vad gäller vägtransporter. Det är så man skrattar på sig :-)
Ikväll blir det tidig utgång. Torsdag ,och med andra ord ska lilla m med. Trattis.
Det bra med det är, förutom att det är skoj, är att jag kan följa Rögle- Södertälje på nätet... :-)


Rögle BK

Ons 3/12 2008 - MediaMarkt

Igår kollade jag på en spännande tysk krimi, så det blev inget skrivet...
Idag pajade min skrivare. En rätt bra HP, men när mekaniken för pappersmatningen sa upp sig, va det bara att konstatera att det är dax för en ny. På den gamla goda tiden hade man klart reparerat. Men inte nu. För dyrt med arbetskraft, o dom som håller på är mest klåpare har jag en känsla av.
Det blev en Samsung färglaser med scanner, både flat o med matning. Fax o  kopierfunktion bara följer med.
MediaMarkt. Duktig kille som sålde. Väldigt servicemedveten, o hade koll på sina produkter. Vissta all vad som fanns o inte fanns på respektive modell. Egentligen skulle man ta en sån sak för givet, men även här verkar det annars för det mesta som om säljarna bara jobbat nån dag, o måste läsa sig till all info på kartongen. En eloge till killen :-)
Har gjort dörr o fönster på kartongen, en stoooor en. Så nu har lilla m fullt up :-)
Blir GOA ikväll. Slovenien en snabbis i morgon, fast bara över dan.

Förra fredagens Apéritif...

Tis 2/12 2008 - Postponed

Dagens inlägg är uppskjutet till morgondagen pga ett mord i ett sågverk.
Återkommer i ämnet

Mån 1 Dec 2008 - Julförtydligande

Ok, efter diverse påhopp får jag kanske backa lite angåend jul o myspys.Eller iallafall förtydliga.Julen är visst det mysig, speciellt på det viset vi/jag  firar. Så här blir det i år; Jag, stora M, o lilla m flyger till Sverige på tisdag nästa vecka. Då har tvåan julpyntat i Båstad. Stjärnor, ljus o annat pyssel. På fredag plockar vi ut plastgranen (inget vatten, inga barr)  Sen kläs denna oljeprodukt med kulor o ljus. Sköts av en liten armé av små o stora barn.
Sen blir det rätt traditionell julmat på lördagen den trettonde.  Slår liksom ihop Lucia o jul. Dubbel effektivitet, och double value :-) Julmust ur julgrisen, köttbullar o prinskorvar, kål i alla färger. Sen lite symbolisk julpaketsöppning..
Det viktigaste är inte granen, köttbullarna eller paketen.  Det är bara en förevändning att samlas allihop, Sen julpyser vi av bara den i dagarna två. På måndag jullunch på jobbet, o på tisdagen lämnar vi hela härligheten bakom oss igen. Allt avklarat på en vecka. Här i Budapest har vi inget julpynt alls. Bara levande ljus o så, men det har vi ju hela året å andra sidan. På självaste julafton, den riktiga alltså, bilar vi till Österrike. Bra dag att köra bil, tomt på Autobahn.... Väl där tar vi in på nåt mysigt hotell i en snöig alpdal (I och för sig med tomtar o granar) Sen kör vi skidor o snowboard ett antal dagar, utan Kalle Anka o julstress. Detta är en jultenik vi jobbat på i många år att förfina till perfektion.
Ja, jag vet. Sticker ut hakan lite här. Bara att smälla till. Men det tål jag :-)))
Nu i eftermiddags har vi varit med lilla m på Circus. Stadsdelsborgmästaren (femte distriktet) bjöd alla dagisbarn. Fyllde hela stället med 2500 ungar :-) Jag o stora M slank med av bara farten. Det verkar dra ihop sig till val...  Pengarna har han för övrigt inte behövt dra in själv. Tack snälla internationella valutafonden, och i förlängningen alla ni skattebetalare världen över
Tack, tack :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Granpyntarligan á la 2006


.

RSS 2.0